fredag den 4. december 2009

Håndarbejde - en gammel hobby genoptages

De sidste par måneder har jeg genoptaget en gammel hobby: Håndarbejde.

Nu er børnene store, jeg har fået mere tid og det er igen blevet moderne med hæklede og strikkede ting, så hvorfor ikke?

Her på ret og vrang vil jeg blandt andet henvise til gode sider om håndarbejde og opskrifter og vise jer nogle af de ting jeg laver/har lavet.

Jeg startede med noget nemt. Jeg strikkede et pink tørklæde i noget billigt acrylgarn fra Bilka og med et enkelt påfuglemønster. Den gratis opskrift, som jeg ændrede lidt, fandt jeg på nettet.

Da jeg nu alligevel var i gang med det pink garn (der ikke bliver så god på fotos), hæklede jeg en stor blomst og satte den fast på en sikkerhednål. Herefter lavede jeg en pompon, som jeg fæstnede i midten af blomsten. Kan bruges til tørklædet eller et andet sted, hvor man synes den vil pynte.


Hæklet blomst

Blomsten er hæklet efter følgende opskrift, som jeg havde i mine gemmer:

Hæklet blomst med 6 blade

Hver omgang sluttes med 1 kædemaske i 1. maske. Hækl 8 luftmasker og dan en ring med 1 kædemaske i 1. maske.

1. omg: 2 lm (= 1 stgm), 17 stgm i ringen (ialt 18 m).

2. omg: *3 Im, spring 2 m over, 1 fm*. Gentag fra * til *. I alt 6 buer.

3. omg: Hækl i hver bue: 1 fm, 1 hstgm, 3 stgm, 1 hstgm, 1 fm.

4. omg: *5 Im, bøj bladene ind mod midten, før luftmaskekæden bagom og hækl 1 fm om den lille stamme, der er mellem de to blade helt inde ved cirklen i midten (fm fra 2. omg).* Gentag fra * til *.

5. omg: Hækl i hver bue: 1 fm, 1 hstgm, 5 stgm, 1 hstgm, 1 fm.

6. omg: *7 Im, 1 fm om fm mellem to blade*. Gentag fra * til *.

7. omg: Hækl i hver bue 1 fm, 1 hstgm, 7 stgm, 1 hstgm, 1 fm.

Man kan fortsætte med for hver ny omg at hækle 2 Im mere i buerne og 2 stgm mere på bladene. Undervejs kan der skiftes farve.

Forkortelser: lm = luftmaske, km = kædemaske, fm = fastmaske, stgm = stangmaske, hstgm = halv stangmaske

December igen

Julen nærmer sig med hastige skridt. Vi har allesammen pludselig fået forfærdelig travlt; der skal pyntes, købes gaver, gøres klar til julefrokoster og julemiddage, inviteres gæster osv. osv. Vi skriver kilometer lange huskelister, bruger en masse penge og styrter rundt for at nå det hele.

Hvis vi ikke passer på kan december måned blive et sandt mareridt i stedet for den hyggelige måned, den jo i grunden er.

Det er vigtigt at vælge og ikke mindst prioritere de ting man vil i december med omhu. Man kommer let til at tage munden for fuld, at ville det hele, så man ender med blot at stresse rundt og glemmer at hygge og glæde sig. Det er også vigtigt at have en holdning til gaver. Hvem skal have gaver? For hvor mange penge? Hvad er der råd og tid til?

Ovenstående er en reminder til mig selv og min familie, men jeg tror den er god for alle.

Ret og vrang ønsker alle en rigtig god, overskuelig, hyggelig og afslappende december måned.



Glædelig jul